Rockológia - a magyar rockzene krónikája

Rockológia - a magyar rockzene krónikája

Rockológia blog - Bemutatkozás

2017. szeptember 23. - Fehér Zoltán dr.

Szevasztok Rockerek!

Üdvözöllek Titeket a Rockológia blogon. A nevem Fehér Zoltán és évtizedek óta foglalkozom a magyar rockzenével, de eddig nem tettem közzé a gondolataimat. A Rockológia blogot ajánlom Szüleimnek és legjobb barátomnak, dr. Tafferner Tamásnak, akik évek óta ösztönöznek, hogy osszam meg a rockzenéről felhalmozott tudásomat, információimat, meglátásaimat a szélesebb közönséggel.

A blogot továbbá Sebők János (†2013) és Dám László (†2008) írók, újságírók emlékének is ajánlom, akiknek a magyar rockról szóló könyvei, írásai, interjúi óriási hatással voltak rám gyerekként. Az ő örökségüket kívánom folytatni - bízom benne, hogy Sebők János és Dám László is méltónak találnák írásaimat erre.

A Rockológia blog arra vállalkozik, hogy a magyar rockzene történetéből elmesélje a legérdekesebb történeteket, bemutassa a magyar rock legnagyobb alakjait, felvázolja ennek a több, mint fél évszázados históriának a legfontosabb zenei, politikai, történelmi, szellemi és társadalmi vonatkozásait. Blogom olvasmányosan, de tudományos igényességgel kíván képet adni erről a magyar kulturális jelenségről, amit rocknak, popnak vagy könnyűzenének hívunk. Mivel én magam a politikatudomány világából jövök, senki ne lepődjön meg azon, hogy a magyar rock alkotóival és alkotásaival kapcsolatban a személyes sorsok bemutatásán és a zene szakmai elemzésén túl kísérletet teszek arra is, hogy bemutassam az egyes zenék, zenekarok, előadók vagy műfajok politikai, történelmi, adott esetben szellemi, filozófiai, irodalmi és művészetelméleti hátterét. A hangsúly természetesen a zenén és a zenészeken lesz.

Amikor a magyar rock történetére utalok, akkor kezdőpontként 1962. szeptember 23-át határozom meg. Ez volt ugyanis az első koncert, amelyen az Omega együttes már Omega néven játszott a Műegyetem Hess András téri kollégiumában. Az Omega ezt tekinti megalakulásuk dátumának, az Omega "születésnapjának." Az Omega volt így az első a magyar rock (akkor még beat) első hullámát meghatározó Illés-Omega-Metró triumvirátusból, amely klasszikus formájában (de még nem klasszikus felállásában) megalakult, az Illés klasszikus formája és felállása csak 1964-ben jött létre. (Más szempontból az Illést is tekinthetjük kezdőpontnak, mert ők játszottak először saját, magyar nyelvű számokat.) Ennek az első Omega-koncertnek pedig ma van az 55. évfordulója. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a magyar rockzene 55 éve született meg.
 omega_1962.jpg

A Rockológia blog portrékon, elemzéseken, koncertbeszámolókon, interjúkon és sok-sok zene megosztásán keresztül szeretne szólni ahhoz a sok-sok emberhez, akik számára - Dám László szavaival - "ez az ügy" valamiért fontos. Remélem, ebben sokan magatokra ismertek.

A blog ma indul - nem csak az első Omega-koncert évfordulójára tekintettel, hanem még inkább azért, mert ma van 30 éve, hogy Bencsik Sándor "Samu", a magyar rock valaha volt egyik legnagyobb gitárosa eldobta magától az életet. Samu sorsa nagyon sokat elmond a magyar rock viszontagságos történetéről, a Kádár-rendszerrel való bonyolult és küzdelmes kapcsolatáról, arról a rendszerről, amelyben a magyar rock megszületett.

 bencsik_samu.jpgFotó: Vértes György

"A rock örök és elpusztíthatatlan!" (Schuster Lóránt)

Rockertársi üdvözlettel:
Fehér Zoltán

zola_zongora_2010.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8812889080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása