Rockológia - a magyar rockzene krónikája

Rockológia - a magyar rockzene krónikája

Rock and Roll Party a javából - Fenyő Miklós jubileumi koncertje az Arénában

2017. december 28. - Fehér Zoltán dr.

Szevasztok Rock'n'Rollerek! A Rockológia blog visszatér - ezúttal egy koncertbeszámolóval és -kritikával.

fenyo_karacsony2017.jpg

Fenyő Miklós, a rock and roll hazai pápája immár több, mint két évtizede, egészen pontosan 1996 óta minden év december 27-én megtölti a Budapest Sportarénát (korábban a Budapest Sportcsarnokot) évzáró koncertjével, amelyet stílusosan "Fenyő-ünnepnek" keresztelt el. Az idei koncert azonban más volt, mint az eddigiek. Fenyő idén ünnepelte 70. születésnapját, egyben pályájának 50. évfordulóját. Fenyő igazán megadta a módját ennek a jubileumi koncertnek: fergeteges showt csinált az Arénában, amely végigtekintett 50 éves pályáján, s gyakorlatilag összehozta a színpadon a "nagy" Hungáriát is.

Mr. Rock & Roll nagyon érdekes válogatást adott fél évszázados zenei munkásságából, amely az Arénát dugig megtöltő közönség egy részének talán csalódás lehetett - mivel Fenyő sok kevésbé ismert dal is eljátszott számos nagy sláger rovására -, de az igazi "hardcore" rajongóknak és ínyenceknek, mint jelen blog szerzője is, felejthetetlen élményt szerzett a korábban koncerten nem vagy alig játszott nótákkal.

Fenyő megidézte pályájának összes jelentős állomását, minden korszakból néhány dal erejéig. Az ős-Hungáriát a Fenyő-koncerteken korábban sohasem játszott, de annak idején az első Hungária-lemez (1970) címadó szerzeményeként nagy slágerré vált "Koncert a Marson" és természetesen az elmaradhatatlan rock'n'roll örökzöld, a "Csavard fel a szőnyeget" képviselték.

A Hungária együttes legnagyobb sikereit azonban az 1980-1982 közötti klasszikus vagy "nagy" felállásával (Fenyő, Dolly, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula, Szikora Róbert) érte el, ez volt talán minden idők legsikeresebb és legnépszerűbb magyar pop/rock zenekara. A "Rock and Roll Party" és "Hotel Menthol" nagylemezekből és a "Limbó hintó" kislemezből összesen másfélmillió példányt adtak el. A koncerten ebből a korszakból nem maradhatott ki a "Rock and Roll Party", a "Csókkirály", a "Hotel Menthol", a "Micsoda buli", a "Ciao Marina", a "Gyere, gyere, Juli", a "Meghalok, hogyha rám nézel", sőt a koncert első dala is ebből az időszakból való volt, a "Szaxi taxi".

A zenekar "nagy" korszakában törést jelentett Szikora Róbert 1982 végi távozása, de a zenekar új tagokkal (Flipper Öcsi: ének, gitár, Zsoldos Dedy: dob) még egy bő félévig működött. (Zsoldos Dedy évek óta Fenyő kísérő zenekarának, a Fenyő gyöngyének dobosa is, és a tegnapi koncerten is hozta szokásos brilliáns formáját és a feszes ütemeket.) A mostani koncert különlegessége az volt, hogy az 1980-1981 közötti korszak dalai mellett hangsúlyt kaptak az 1982-es "Aréna" lemez szerzeményei is. Az "Aréna" koncepcióját és dalait még Szikora közreműködésével készítették el, de "Robika" 1982 októberi kiválása után már az új hetesfogat vette fel az albumot. Az "Aréna" nem lett akkora átütő siker, mint a "Rock and Roll Party" vagy a "Hotel Menthol", de így is 200 ezer példányban kelt el. A jubileumi koncerten a közönség nagy meglepetésére (és a fanatikus rajongók és ínyencek nagy örömére) Fenyőék az "Aréna" lemezről eljátszották az "Aréna" a "Repülőnap" című dalokat, amelyek az elmúlt években szintén kimaradtak. Az Aréna külön kiemelt szerepet kapott a koncerten azzal, hogy a szervezők a bejáratnál olyan Aréna "celofán" napszemüvegeket osztogattak, amilyent annak idején az "Aréna" lemez borítójából lehetett kivágni.

Szintén nagy meglepetésre a koncert során a legtöbb dal Fenyő első szólóalbumáról, a Hungária 1983-as felbomlása után a nyugat-berlini "Chips, Cherry and the Chaps" együttessel készített "Miki" című lemezről hangzott el. Már a koncert második nótája is erről az albumról jött, a "Twistin' by the hot-dog stand", amit a fiatalabb rajongók és a szélesebb közönség a "Made in Hungária" című filmből ismerhetnek (filmbéli elhangzása arról emlékezetes, hogy a rendkívül csinos kelet-német cserediáklányok a dal éneklése közben sorban ledobják ruháikat...). A "Miki" albumról a koncert további részében még elhangzott a "Volt és lesz", a "Lépjük a lépcsőt", az "Angyali szerelem," és a "Légy ma éjjel a társam".

Az is a régi rajongók számára volt különlegesség, hogy nem hagyta ki az elmúlt évtizedek állomásai közül az 1985-ös, nagyjából visszhangtalanul maradt "új" Hungária együttest és azt követően több évig sikeresen működtetett Modern Hungáriát. Előbbitől az albumuk címadó dalát, a "Van,aki forrón szeretit", utóbbi formációtól pedig a remek "Szaturnuszt" játszotta el.

Végül pedig nem maradhattak el Fenyő 1996-ban kezdődött, "második" szólópályájának ikonikus dalai sem, amelyet a mai generációk talán a legjobban ismerhetnek (Napfény a jégen, Mr. Rock and Roll, Egy jampi szív, Csók a családnak, Made in Hungaria).

Fenyő a jubileumi koncertre két sztárvendéget hívott, Dollyt és Szikora Robit. Az est házigazdája a vele a Hungáriában 9 évig együtt zenélő Szikorát konferálta be első vendégként, aki két legnagyobb Hungária-slágere után egy saját dalt énekelt (de errre még visszatérünk alább). Dolly két dala (Meghalok, hogyha rám néze, Isztambul) eléneklése után együtt adta elő a "Hol van már a tavalyi smár" című duettet Mikivel. Az est nagy csalódása Dolly volt, akinek információink szerint lázas betegsége miatt gyakorlatilag alig volt hangja. Dolly ennek ellenére vállalta a fellépést, amit sok rajongó bírált, de enélkül nem történt volna meg, ami a koncertet szinte történelmivé tette. Ugyanis a koncert utolsó fél órában gyakorlatilag életre kelt a "nagy" Hungária: a színpadon együtt énekelt-zenélt Fenyő, Dolly és Szikora, ráadásul mögöttük a dobokat Zsoldos Dedy ütötte. A Rock And Roll Party-Csókkirály-Hotel Menthol-Kasza Bubu egyveleg megdobbantotta a hungáriás rajongók szívét, akik a Hungária élcsapatát alkotó hármast nem láthatták egy színpadon a zenekar 1995-ös nagy összeállása óta. Egyértelműen ez volt a koncert csúcspontja.

Mr. Rock and Roll tegnap nagyon szépen méltatta nem csak sztárvendégeit, hanem megindító módon emlékezett meg elhunyt zenésztársairól-barátairól, akiknek a Hungária sikerében nagy szerepe volt. A "Volt és lesz" előadása alatt a színpad mögötti grafikus videóháttéren (amely az egész koncert alatt rendkívül kreatív és esztétikailag is magas színvonalú volt) az "Aréna" belső borítóját idéző görög oszlopokon hat "mellszobor" és "A Hősök terme" felirat volt látható. A hat mellszobor Flipper Öcsit, Csomós Pétert, Tóth Józsefet, Plexit, Pufit (Halbich László) és Kékes Zoltánt (Sziszi) ábrázolta. Az is kiemelendő, hogy Szikora a két Hungária-slágere után külön megemlékezett a súlyos beteg Fekete Gyuláról (Szaxi Maxi) és a januárban elhunyt Kékes Zoltánról, majd nekik ajánlva eljátszotta az R-Go nagy slágerét, a "Szeretlek is + nem is" című dalt. Fenyő pedig a koncert alatt többször elmondta, mennyit köszönhet a közönségének, akik nélkül az elmúlt 50 év nem jöhetett volna létre. Hiányoltam, hogy Dolly nem tett említést egyik zenésztársáról sem, különösen Kékes Zoltánról, akivel 37 évig dolgoztak együtt és aki idén januárban hunyt el a rajongók nagy megdöbbenésére.

Fenyő és csapata (Fenyő Gyöngye zenekar, Csacska Macska vokál, valamint a big band és a táncosok) sztárvendégeivel együtt felejthetetlen estét hoztak össze, amelynek élménye szinte vetekszik az 1995-ös népstadionbeli "Micsoda buli!" koncertével. Méltó megünneplése annak az 50 éves pályafutásnak, amely Fenyő Miklóst a magyar rock legnagyobb alakjai közé emeli.

A koncert set-listje a következő volt:

01. Taxi szaxi / Twistin' At the Hot Dog Stand
02. Fenyő nélkül nincs karácsony
03. Volt és lesz
04. Szalad az élet
05. Aréna
06. Egy szó, mint száz
07. Koncert a Marson
08. Csavard fel a szőnyeget
09. Napfény a jégen
10. Ciao Marina
11. Micsoda buli
12. Szeretlek is + nem is
13. Gyere, gyere Juli
14. Lépjük a lépcsőt
15. Van aki forrón szereti
16. Szaturnusz
17. Angyali szerelem
18. Repülőnap
19. Légy ma éjjel a társam
20. Meghalok, hogyha rám nézel
21. Isztambul
22. Hol van már a tavalyi smár
23. Mr. Rock and Roll
24. Egy jampi szív
25. Meccset nézek, és hozzá sört iszok
26. Csak egy kis emlék
27. Csók a családnak
28. Rock And Roll party
29. Csókkirály
30. Hotel Menthol
31. Kasza Bubu
32. Made in Hungaria
33. Újjé, itt az új év

A set listért köszönet Jampi Fickónak a Facebookról.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5113529401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása