Rockológia - a magyar rockzene krónikája

Rockológia - a magyar rockzene krónikája

Január Herceg, Te csak fuss tovább: Baksa-Soós János halálára

2021. szeptember 26. - Fehér Zoltán dr.

baksa.jpg

A Planéta nyugosztalja Baksa-Soós Jánost, avagy Január Herceg Továt, aki a kortárs magyar kultúra hatalmas egyénisége volt, igazi "pionír művész."
Baksa-Soós János, a legendás Kex együttes énekese-frontembere a kommunista hatóságok folyamatos vegzálása, egyre eszkalálódó erőszaka miatt 1971-ben Németországba disszidált, amely nyitánya volt az állampárti rendszer által ellehetetleníteni kívánt, fiatal és kísérletező művészek emigrációs hullámának (1976-ban Halász Péter, Bálint István és Breznyik Péter, 1978-ban Hegedűs Péter Ogi és Molnár Gergely, 1979-ben Najmányi László). Bár ő maga az elmúlt évtizedekben csak emigrálása utáni munkáival és mindig csak a jelen művészetével kívánt foglalkozni, a Kex együttes élén kifejtett zenei, költői és összművészeti munkáját sem egykori rajongói, sem a későbbi generációkhoz tartozó tisztelői nem tudták elengedni. Ez indokolt is, hiszen a Kex és benne Baksa tevékenysége felmérhetetlen hatással volt mind a magyar underground rockzene, mind pedig a neoavantgárdhoz sorolt társművészetek későbbi fejlődésére, képviselőinek gondolkodására. Baksa nélkül talán nem lett volna sem Cseh Tamás, sem Hobo Blues Band (ő indította el a pályán mind Cseh Tamást, mind Hobót), sem Spions, sem URH, sem Trabant. Baksa az 1970-es és 1980-as évek fordulójától rendszeresen járt Magyarországra, és a magyar alternatív és neoavatgárd művészetek központi személyiségeivel (Cseh Tamás, Vető János, Méhes Lóránt Zuzu, Kozma György) folyamatosan tartotta a kapcsolatot, így is hatást fejtve ki a magyar művészeti életre. Németországi képzőművészeti, sőt összművészeti munkássága a Kexhez hasonlóan egyedi és a neoavatgárddal érintkező, amely a (képző)művészet határait feszegetve (és a költészet, filozófia és zene területeire át-átfolyva) egy teljesen egyedülálló világképet, a SYS Planétaszemélyiség sci-fibe hajló önálló univerzumát hozta létre. Korai rockzenei és későbbi képzőművészeti munkásságát összeköti az egész életében megélt "indián" létéből merítő kozmikus gondolkodása és mély humanizmusa, az emberek (és általában minden élőlény) közötti együttműködés, szeretet és szolidaritás szükségességének - minden érzelgősségtől és felületességtől mentes - hangsúlyozása.
Kozmikus gondolkodásáról és mély humanizmusáról, de személyisége és munkássága enigmatikusságáról, "földön túliságáról", az ismert kategóriákat feszegető voltáról is sokat elmondanak 2007-es székesfehérvári kiállításához írt gondolatai:
"Verset írok, festek, szobrot, ékszereket, diaképeket készítek, zenélek. Eggyé váltam a planétaszemélyiséggel és annak több milliárd éves kultúrájával. Ez pedig felrajzolt előttem egy tiszta horizontot, amelyen oda repülök, ahová csak akarok. Váltókorban élünk, a homo sapiens időszaknak vége. Vitái már nem érdekelnek, a hadtörténeti múzeumba valók. Az új világkép összefüggő rendszer, egyenrangú szereplői a csillagok, növény- és bogárkollégáink, embertársaink... Tudomásul kell vennünk, hogy együtt üzemeltetjük az univerzumot, melynek alaphangulata a vidámság. A szomorkodás vagy a düh azokat gyűri le, akik nem élik meg az életkészítés örömét, az életet vetélytársnak tekintik...
Én már pionyír művész maradok. Államosítottam magam, nem érdekel a karrierművészet. Azt tartom fontosnak, hogy ebben a váltókorban embertársainkat gyönyörködtető, szép termékek készüljenek. A művészet nem azért van, hogy a dolgozókat elgondolkodtassa, hanem hogy kikapcsolja őket. Kötelező szép dolgokat előállítani, de még szépen öltözködni, gyönyörűen kinézni is kötelező. Ha az állatok kitesznek magukért, és a növények is csinosak, mi sem maradhatunk le."
"Piros madár esik,
szárnya rebben,
Ti éreztek vele,
csak ti ketten.
Felbukott, leesett, hová mehetek nélküle?
Te csak fuss tovább"
 
Január Herceg, Te csak fuss tovább. Hiányozni fogsz.

Fotó: Rózsavölgyi Gyöngyi

A bejegyzés trackback címe:

https://rockologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7216700538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horrorpornó bábszínház 2021.09.26. 13:43:39

Kurvára túl van becsülve Baksa-Soós magyar zenére gyakorol hatása és jelentősége.
A Kex zeneileg nulla, a szövegek gagyik. A koncertek vonzereje Baksa színpadi bohóckodása volt, nem a zenéjük.

Mindemellett nyugodjon békében, jó fej faszi volt, annak idején a Tilosban jókat beszélgettünk.
(A Kexet akkor már ő sem tartotta sokra, beszélni is alig volt hajlandó róla.)

Millerdraft 2021.09.26. 13:59:56

@horrorpornó bábszínház: Annyira tipikus magyar átlag kommentelő vagy, hogy az már fáj. Itt voltál, és ebben a kiemelt pillanatban elmondtad a véleményedet ami kb senkit sem érdekel. Nyugi rólad nem fog nekrológ születni.

stupidity 2021.09.26. 14:20:42

Horrorporno úgy ítélkezik, mint egy szemellenzős arisztokrata bíró, aki nem nézi az elkövető körülményeit, csak a bűneit delirálja. Mintha nem az volna a punk'n'roll lényege, hogy a produkció összessége számít, akár minimális zenei-szövegi kunsztokkal. Mintha nem értené a lényeget: hogyan lehet ezen a primitív ösvényen eljutni a többi (magas)művészethez. Jó példa erre Baksa-Soós. Is.

CSOKKI MÁLNA 2021.09.26. 14:46:05

@horrorpornó bábszínház:

Na settenkedj szépen arrébb, te kis téliszalámi vadász.:)

horrorpornó bábszínház 2021.09.26. 14:56:26

@Millerdraft:
@stupidity:
@CSOKKI MÁLNA:
Látom, kurvára nem bírjátok, ha valakinek van saját véleménye, nemcsak az, amit a fejetekbe sulykoltak.

A tipikus ostoba magyar kommentelő arhcetípusai vagytok.

horrorpornó bábszínház 2021.09.26. 15:00:30

@Millerdraft:
Nem is vágyok rá, hogy szülessen.
Ahogy rólad sem fog, hacsak nem a buta címszó illusztrációjaként betöltött szerepedről.

Mellesleg én úgy írok erről, hogy beszélgettem erről (is) vele jó párszor az 1990-es évek elején. Tehát talán van némi alapom is hozzá.
Nem véletlenül nem járult hozzá a dalai kiadásához már 1991-ben sem, amikor újra hazajött, és sokan kérték tőle. Azt mondta, az 1971 volt, most meg 1991 van.
A hozzád hasonló ostobák már akkor sem értették meg.

horrorpornó bábszínház 2021.09.26. 15:03:55

@stupidity:
Mi köze Baksának a punkhoz? Még a rockhoz sincs semmi, egyszerű popzenét játszottak.
Meg népdalokra írt szövegeket, mint a Zöld-sárga (Hej, páva) vagy József Attila Tisza szívvel versének megzenésítették - azaz rátették a Hej, rozmaring dallamára.

horrorpornó bábszínház 2021.09.27. 13:23:05

@CSOKKI MÁLNA:
Eddig még én sem tettem, bár ha annyira nem lesz pénzem, ki tudja, mire visz rá az éhség.
De valószínűleg inkább koldulok, és a kapott pénzen veszek, mert a lopott cuccot nem a bolttól lopom el, hanem a dolgozótól, azzal fizettetik ki. Azok meg nincsenek agyonfizetve.

horrorpornó bábszínház 2021.09.27. 13:24:40

@Millerdraft:
@stupidity:
@CSOKKI MÁLNA:

Mellesleg ahogy látom, egyedül én írtam olyant, hogy nyugodjék békében, közületek egyik sem, ti tisztán csak gyalázkodni jöttetek.
Ehhez mindenképp gratulálok.
süti beállítások módosítása